Fotoğraf çekimleriniz için mükemmel ipuçları

1. / KAMERA AYARLARI / Hafıza kartı olmadığında makineniz çalışmasın
Bütün gün boyunca dijital fotoğraf makineniz elinizde ve birbirinden harika çekimlere imza attınız. Tatil dönüşünde yaptığınız bu çekimleri arkadaşlarınızla paylaşmak için sabırsızlanıyorsunuz. Oysa günün sonunda, bir anda, cihazınızda hafıza kartı olmadığını fark ettiniz. Bu gibi durumların önüne geçmek için “Set off without card' seçeneğini devre dışı bırakmanız yeterli. 

2. / LENS / Fotoğraflarınıza ilginç görünümler kazandırmak için balıkgözü kullanın.
Liderler, toplum, hareket: Bunun gibi çoğu heyecan verici fotoğraf motifi spor müsabakalarında ya da konserlerde karşımıza çıkar. Tüm bunları tek bir kareye sığdırabilecek geniş açıyla çekim yapabilmek ise fotoğrafı çok daha ilginç bir hale getirebilir Bunun için pahalı balıkgözü lensler biçilmiş kaftan. Daha ucuz geniş açılı lenslerle bu efekti Photoshop'ta da verebilirsiniz. 

3. / ÇEKİM TEKNİKLERİ / Çekimden önce çevre düzenlemesi 
Hep bir adım önde olmalısınız. Eğer ne çekmeniz gerektiğini bilirseniz hazırlıksız yakalanmazsınız Çekime başlamadan önce çekim esnasında size nelerin gerekebileceği ya da ne gibi sürprizlerle karşılaşabileceğinizi önceden tahmin etmek, çekim esnasında işinizi hayli kolaylaştıracaktır. Bunun için çevrenizde olan biteni sürekli takip edin ve geleceğinden emin olduğunuz doğru anda deklanşöre basın 

4. / ÇEKİM TEKNİKLERİ / Otofokus noktasını her zaman kadrajın ortasında tutun 
Özellikle spor çekimlerinde otomatik netleme. başarılı bir fotoğrafın hemen hemen her şeyi demektir. Ucuz lenslerin netleme hızı, pahalı Ultrasonic AF profesyonel lensleriyle karşılaştırıldığında bu hıza hemen hiç yetişemiyor. Bu yüzden tek bir noktaya netleme yapın ve cihazınızın otomatik netleme özelliğini devre dışı bira kın Vizörün ortasından yaptığınız tek nokta netlemeyi gerekirse yarım deklanşöre basarak kaydırabilirsiniz. 

5. / ÇEKİM TEKNİKLERİ /Tele-zum lenslerle çevrinme çekimleri 
Motosiklet, araba gibi hareketli modelleri çekmek istiyorsunuz. Perde aralığı (enstantane, shutter speed) değerini ışık alabileceğiniz en yüksek değere getirdiniz. Ancak hala hareket halindeki öğeyi donduramıyorsunuz. Aslında buna gerek yok. Çekimi böyle yaptığınız takdirde, modelinizin hareketi fotoğrafa yansıyarak dinamik bir görüntü oluşturabilir. Çevrinme (pan shot) dediğimiz bu çekim tekniğiyle hareketli fotoğraflar çekebilirsiniz. 

6. / ÇEKİM TEKNİKLERİ / En iyi zamanlama için alacakaranlığı bekleyin 
İleri profesyonel fotoğrafçının bildiği bir gerçek vardır, o da en iyi fotoğrafların şafak vakti çekildiğidir Gökyüzünün oynadığı renk oyunları, bu saatlerde çektiğiniz fotoğraflara büyük katkı sağlar. Ancak süre kısıtlı olduğu için daha önceden çekim için gerekenleri tasarlamanız gerekiyor Diyafram aralığı (f/) bütün çekimin nasıl olacağını belirleyen en önemli unsur. Üçayak kullanmanız halinde düşük ISO değerleriyle çalışabilirsiniz. Bu saatlerde parlak çekimler yerine, yüksek kontrastlı çekimler fotoğrafınızın dramatik etki¬sini arttıracaktır 

7. / ÇEKİM TEKNİKLERİ / Çekim yaparken gizliliğin önemi 
Yasa dışı amaçlar için kullanmadığınız sürece açık ya da kapalı alanlarda gizli çekim yapmak, dış dünyaya ilişkin kompozisyonlar için oldukça etkili dramatizasyon sağlıyor. Özellikle siyah beyaz fotoğraflarda bu etki belirgin bir biçimde karşımıza çıkıyor. Bunun için yüksek yerlerden çekim yapmanız, büyük fotoğraf makinesine tepki göstermekte daha aceleci olan toplumumuz için iyi bir çözüm olarak değerlendirilebilir. Tele-zum lenslerle yaptığınız çekimleri. daha sonra PC başında keserek güzel kareler elde edebilirsiniz. 

8. / AKSESUAR / Mimari fotoğraflar için doğru üçayak kafası 
Top biçimli minik üçayak kafalarıyla bile başarılı mimari fotoğraflar çekebilirsiniz. Ancak çekimlerinizin profesyonel bir görünüme kavuşması için uç yöne hareket edebilen üçayak kafalarından tercih etmeniz gerekiyor. Bu sayede üç farklı açıda fotoğraf makinenizi konumlandırabiliyorsunuz. Böylelikle mimari çekimlerin zor çekim açılarıyla bile baş edebiliyorsunuz. Eğer sıklıkla mimari çekimleri tercih ediyorsanız bu pratik üçayak kafalarıyla çekim yapmayı mutlaka denemelisiniz

9. / ÇEKİM TEKNİKLERİ / Düşük ışık koşullarında HDR’yi tercih edin 
Özellikle doğa çekimlerindeyken yetersiz ışık koşullarında çekim yapmak tam bir işkencedir. Çoğu zaman yanınızda ne kadar çok ve ağır ışık kaynağı taşısanız da. bu yeterli ışığı sağlayamamaktadır İşte böylesi durumlarda HDR çekim tekniği imdadınıza yetişiyor. En az üç farklı pozlama değeriyle aynı karenin çekilmesi esasına dayanan HDR fotoğraflar, yetersiz ışık koşullarının en büyük alternatifi. Ayrıca HDR çekimler bu zorlu koşullarda ISO değerini mini¬mumda tutarken, enstantane ve diyafram değerleriyle daha esnek çalışabilmenizi de sağlıyor. 

10. / ÇEKİM TEKNİKLERİ / Su spreyiyle tazelik katın 
Makro fotoğraf çekimler yapmak en büyük hobileriniz arasında. Bunun için iyi bir fotoğraf makinesi ve güçlü bir makro lens elde ettiniz. Pek çok güçlüğü aşmanıza rağmen kafanızı kurcalayan bir sorun var: Fotoğraflarınız, profesyonel fotoğrafçılarınki gibi "taze" görünmüyor. Aslında basit bir teknikle fotoğraflarınıza tazelik katmanız mümkün. Bunun için boş bir cam temizleme ürününe su doldurmanız yeterli. “Sprey" halindeyken püskürteceğiniz suyun, çiçek, meyve gibi modellerin üzerinde çiğ tanesi etkisi uyandırması mümkün. Çekimleriniz ilerledikçe bu su taneciklerine renkli ışıklar yansıtarak çekimlerinizi geliştirebilirsiniz. 

11. / ÇEKİM TEKNİKLERİ / Polarize filtrelerle harika su çekimleri 
Nehir, çağlayan gibi akarsuları fotoğraflamak her fotoğrafçı için büyük bir zevktir. Özellikle uzun pozlama yapıldığında suyun fotoğrafa kattığı efekt kesinlikle vazgeçilmezler arasındadır. Ancak açık perde suresi beraberinde fazla ışığı da getiriyor Böyle durumlarda polarize filtre kullanmanızı tavsiye ediyoruz Hem daha fazla uzun pozlama yapmanız hem de fotoğrafınızdaki renklere kontrast katmanız polarize filtrelerle mümkün. 

12. / GRUP FOTOĞRAFLAR / Herkesin gözlerinin açık olmasını sağlayın 
Kalabalık fotoğrafları çekerken en büyük sorun herkesin farklı göz kırpma ritmine sahip olmasıdır Bunun önüne geçebilmek için toplu fotoğraflar çekerken üçten geriye doğru sayım yapmak bu sorunun önüne geçebilir Kullanacağınız uzaktan tetikleme cihazıyla elleriniz serbest kalır ve gruptaki yaşlı bireylerin duyma sorunlarına karşı geri sayımı parmaklarınızla da gösterebilirsiniz. 

13. / ÇOCUK FOTOĞRAFLARI / Farkında olmadan çekmeyi deneyin 
Çocukların fotoğraf makinesine verdiği tepkiler çok çeşitli olabiliyor. Kimisi hayli utangaç olabildiği gibi kimisi de makine karşısında aşırı istekli olabiliyor. Bu da istediğiniz karenin yakalanmasında güçlük yaşamanıza neden oluyor. Oysa kullanacağınız bir telelensle. uzaktan haberleri olmadan yapacağınız çekimler, fotoğrafınızın başarı çıtasını hayli yükseltebilir; onları farkında olmadan doğal halleriyle yakalayabilirsiniz.

0 yorum:

Copyright © 2012 Incelemedia | Teknoloji ve Medya Inceleme.