Pc Dünyasının 16 cevapsız sorusu yanıt buluyor



Belgelerinizi neden yazdıramadığınızı, internetten indirdiğiniz dosyaların nasıl kaybolduğunu, .dat dosyalarının ne olduğunu, tarayıcınızı işgal eden araç çubuklarının nasıl bilgisayarınıza geldiğini ve daha fazlasını keşfetmeye hazır mısınız ?

Günümüz bilgisayarlarının birer teknoloji harikası olduğu bilinen bir gerçek. Her geçen gün bilgisayar üzerinde yaptığımız işlerin ağırlığı ve güzelliği daha da artarken "Neden olmuyor?", "Neden yapılamıyor?" gibi soruların cevabını da daha fazla merak ediyoruz. Belgelerimizi neden yazdıramadığımızı, indirdiğimiz dosyaların nereye kaydedildiğini pek çok zaman bulamıyoruz. Bilgisayar bağımlılarının başının belası olan ama bazen de hatırlamakta zorlandığımız küçük sorunları sizin için bir araya getirdik.

Soru: Neden tüm dijital fotoğraf makineleri -hatta akıllı telefonlar- foroğrafları DCIM klasörüne kaydetmede ısrarcıdır?
Cevap: Bu harflerin anlamını hiç düşündünüz mü? Neden "Fotoğraflar" gibi bir klasör ya da kök dizininin yerine fotoğrafların DCIM klasörüne kaydediliyor? Belki inanmayacaksınız ama bu olayın hepsi DCIM saçmalığında bir metot saklı ve bu tamamıyla standartlarla ilgili bir konu.
Uzun zaman önce her şeyin düzenli şekilde depolanması bakımından DCIM (Dijital Camera IMages) dijital fotoğraf makineleri için varsayılan dizin stantardı olarak kabul edildi. Hafıza kartınızı fotoğraf makinenize taktığınızda fotoğraf makineniz ilk olarak "DCIM" klasörünü kontrol eder. DCIM klasör dizini yoksa bu isimde bir klasör oluşturularak fotoğraflarınız buraya kaydedilir. Benzer şekilde bazı masaüstü fotoğraf düzenleme uygulamaları tarama sırasından bilgisayarınıza taktığınız hafıza kartında ilk olarak DCIM dizinini tarar. Bu şekilde sadece fotoğraf makinenizle çektiğiniz fotoğrafların bilgisayarınıza aktarımı sağlanır ve tarama işlemi kolaylaştırılır.


Soru: Fotoğrafların bulunduğu dizinde neden Thumbs.db adında dosya bulunuyor bu dosya nedir? Güvenli bir şekilde silebilir miyim?
Cevap: Göründüğü kadarıyla hala Windows XP kullanıyorsunuz. Thumbs.db sistem dosyası fotoğraflara ait küçük rasimleriçin arabellk oluşturur. Windows XP klasörü her açtığınızda küçük resimler için dizin taramak yerine  bu dosya üzerinden küçük resimleri görüntüler. Vista ve Windows 7 üzerinde bu dosyayı dosya sistemş üzerinden göremezssiniz.
Thumbs.db dosyasını silebilir misiniz? Evet . Fakat silmenizi tavsiye etmiyoruz . Bunun yerine Windows ayarlarınızı sistem dosyalarını göstermeyecek şekilde düzenleyebilirsiniz. Bunun için Windows Gezinme Penceresin’de Araçlar>Klasör seçenekleri menüsünden ”Gizli dosya ve klasörler” seçeneği altında ”Gizli sistem ve dosya klasörleri göster” işaretini kaldırmanız yeterli . Bir daha Thumbs.db dosyasını görmeyeceksiniz.

Soru: Bilgisayarımı açtığımda gelen "Bip" sesi ne anlama geliyor?
Cevap: Bu bip sesi bilgisayarınızın BIOS'undan (anakartınız üzerindeki BIOS çipi ve küçük bir yazılım parçası) gelmektedir. Bip kodları BIOS sürümleri arasında farklılık gösterebilmesine karşın bilgisayarınızı açtığınızda genelde kısa ve çabuk bir ses duyarsınız. Bu bilgisayarınızın sorunsuz şekilde açıldığını gösterir. Fakat bilgisayarınızdan bip sesinden farklı bir ses duyduğunuzda sorunun ne olduğunu anlamak için anakartınızın kullanıcı kılavuzuna bakmanız veya BIOS üreticilerinin (AMI, Award gibi) web sayfalarını ziyaret etmeniz gerekebilir. Bilgisayarınızın BIOS üreticisini öğrenmek için bilgisayarınızın kullanım kılavuzunu kontrol edebilir, satıcınızdan bu konuda bilgi alabilirsiniz. Bilgisayarınızın BIOS'una girebildiğiniz takdirde BIOS ekranında da üreticiyle ilgili bilgiler bulabilirsiniz.

Soru: İnternetten indirdiğim dosyalarımı neden bulamıyorum?
Cevap: Kaybettiğiniz indirme dosyalarının en önemli nedeni web tarayıcınızdaki eksiklerdir. İnternet Explorer yükleme yaparken dosyanızın nereye kaydedileciğini sormasına karşın Chrome ve Firefox kullanıcıların çoğu zaman zor durumda bırakarak varsayılan olarak yükleme dizinlerini kendisi belirlemektedir Bu konuda konuda tarayıcınızı daha işlevsel hala getirmek çok kolay . Firefox üzerinde Araçlar>Seçenekler menüsünden Genel sekmesine ulaşarak İndirme bölümünden dosyalarınızıın varsayılan olarak nereye kaydedileceğini belirleyebilirsiniz. Yaptığınız yüklemelere kolay bir şekilde ulaşmak istiyorsanız varsayılan yükleme dizini olarak masaüstünüzü tercih edebilirsiniz. indirdiğiniz dosyaları kaybetmemek için ”Bana dosyaların nereye kaydedileceğini her seferinde sor’ seceneğini tıklamanız yeterli . Bu seçimi yaptıktan sonra her yüklemenizde dosyların nereye kaydedileceğini seçebilirsiniz. Chrome üzerinde sağ üst köşedeki anahtar şeklindeki butona tıklayarak . Gelişmiş Seçenekler sekmesine gelerek seçenekleri aşağı dogru kaydırın ve indirilenler bölümünden İndirme konumunu veya ”İndirmeden önce her dosyanın nereye kaydedileceğini sor” seçeneğine seçerek bu sorunu çözebilirsiniz. Son olarak indirdiğiniz dosyanın adını tam
olarak bilmediğinizde, indirme dizininiz bildiğinizde dahi indirdiğiniz son dosyayı bulmanız problem olabilir. Bu durumu dosylarınızın değiştirme tarihine göre sıralayarak çözebilirsiniz.


Soru: iPad’imi bilgisayarıma bağladığımda neden şarj olmuyor ??
Cevap: Mükemmel bir soru. IPhone’ unuzu, IPod’ unuzu, fotoğraf makinenizi kısaca USB üzrinden çalışan cihazların büyük bir kısmını bilgisayarınıza bağladığınızda cihazınızın sorunsuz şekilde şarj olurken IPad’iniz neden şarj olmuyor? Aslına bakacak olursanız IPad’iniz bilgisayar üzerinden şarj olmaması konusunda suç IPad’nızda değil. IPad’inizin USB üzerinde edilememesinin sebebi USB portunun IPad’in şarj için gerekli olan 10 Watt gücü sağlayamamasıdır. Dolasıyla IPad’inizi bilgisayarınıza bağlandığınızda IPad’inizin yolda iken dizüstü bilgisayarınıza üzerinden şarj edememenizdir. Apple şarj konusundaki gü.ten kaynaklanabilecek sorunlardan dolayı 10 Watt güç adaptörü kullanılması gerektiğini söylüyor IPad’iniz bilgisayar üzerinden şarj olabilecek olsa dahi bu işlemin oldukça yavaş şekilde gerçekleşmesi muhtemel. IPad’nizin ekran ışığı kapalı iken şarj edilme ihtimali olmasına karşın ekrana dokunduğunuz şarjın yapılmadığına dair mesaj görebilirsiniz. Bilgisayar USB portlarının güçleri değişiklik gösterebilmesinden dolayı (Örneğin ön USB portların arkada USB portlarından daha az güç sağlar) şansınıza bilgisayarınızın farlı USB portları üzerinden deneyebilirsiniz.


Soru: Masaüstü bilgisayarımda oynatabildiğim videoları neden dizüstü bilgisayarımda oynatamıyorum?
Cevap: Videolar belirli formatlarda kodlanmıştır. Eğer dizüstü bilgisayarınızda video formatına uygun çözücü bulunmuyorsa izlemek istediğiniz videoların tümünü izleyememeniz muhtemel. Örneğin internet üzerinden indirmiş olduğunuz DivX veya MKV ve formatındaki bir dosyayı uygun bir çözücü olmadan izleyemezsin . AVI, FLV, MKV ve diğer formatları sorunsuz şekilde izlemek için K-Lite Mega Codec Pack adlı çözücü paketi uygulamasını kurmanı yeterli iTunes üzerinden satın aldığınız filmleri başka bir bilgisayarda izlemek için kopyaladığınızda bu videoları izleyememeniz ise diğer dijital telif hakkı koruma önlemlerinden kaynaklanır.

Soru: Masaüstündeki Geri Dönüşüm Kutusu kayboldu, tekrar nasıl geri koyabilirim?
Cevap: Bu sorunun cevabını öğrenmeden önce ”Geri Dönüşüm Kutusu her zaman masaüstünüzde miydi?” sorusunu cevaplamalısınız.Kullanıcıların büyük bir bölümü Geri Dönüşüm Kutusunun masaüstü üzerinde olmadığını ihtiyaç duyana kadar fark etmez ve genelde kaza ile silinen bir dosya olduğunda Geri Dönüşüm Kutusu’nun yokluğu fark edilir Nadiren de olsa geri dönüşüm kutusu yanlışlıkla masaüstünden silinmiş olabiliyor. Ya da kullandığınız üçüncü parti bir uygulama geri dönüşüm kutusu özelliğini devre dışı bırakabiliyor. Windows 7 ve Vista kullanıcıları Başlat menüsüne ”masaüstü simgeleri” yazdıktan sonra ”Masaüstündeki genel simgeleri göster yada gizle ‘ seçeneğinde açılan ”Masaüstü Simge Ayarları” penceresinden Geri Dönüşüm Kutusu’nu masaüstünde gösterilecek şekilde ayarlayabilirler. Windows XP kullanıcısı iseniz ve bu yöntem işe yaramıyorsa Microsoft’un Destek Sayfasına Kullanarak Microsoft’un yayınlamış olduğu yamayı kullanabilirsiniz.

Soru: Windows neden bazı zamanlarda kontrolüm dışında yeniden başlıyor? Bu durumu nasıl önleyebilirim?
Cevap: Kullanıcıların büyük bir bölümü bir veya birkaç kez bu durumla karşılaşmış olması muhtemeldir. Bilgisayarınızın beklenmedik anda yeniden başlatılmasıyla yaptığınız veya organize ettiğiniz her şeye sil baştan başlamak ciddi bir zaman kaybıdır. Bu durumla neden karşılaştığınız hiç düşündünüz mü? Problemin nedeni ve çözümü oldukça basit . Bilgisayarınızın zamansız yeniden başlatmaları izniniz dışında Windows tarafından kurulan güncelleştirmelerden kaynaklanmaktadır. Microsoft’ un teknolojiden uzak kullanıcıları göz ardı ederek sunduğu bu özelliği kontrol etmek ve sorunu çözmek oldukça kolay. Windows Vista ve Windows 7 işletim sistemlerinde Başlat menüsünde ”Güncelleştirmeleri denetle” yazıp Enter tuşuna basarak açılan pencerede sol taraftaki ”Ayarlar Değiştir” menüsünden ”Güncelleştirmeleri karşıdan yükle, ancak kurma konusundaki kararı bana bırak ” seçeneğini seçmeniz çözüm için yeterli. Söylemiş olduğumuz ayarları yaptıktan sonra bilgisayarınız izniniz olmadan yeniden başlatılmayacaktır.


Soru: Tarayıcımdaki araç çubukları nereden geliyor ve tarayıcımdaki araç çubuklarından nasıl kurtulabilirim?
Cevap: Her zaman herkesin yaşadığı bir sorunla karşı karşıyaysanız. Web tarayıcıları her daim sizden habersiz ve sizin istemediğiniz araç çubuklarının barındığı mekanlar olmuşlardır Kotü amaçlı yazılımlar tarayıcınızdaki araç çubuklarından sorumlularından birisi olabilir. Super Internet Search yada benzer bir araç çubuğu tarayıcınızda yer alıyorsa farkında olmadan yaptığınız bir yükleme kötü amaçlı yazılımları bilgisayarınıza getirmiş olduğu olabilir. Bu durumu çözmek için öncelikle web tarayıcınızın arama özelliğini kullanmalı ve iyi bir antimalware aracı ile bilgisayarınızı taramalısınız. Tarayıcınızdaki araç çubuklarından bir diğer sorumlusu siz olabilirsiniz. Pek çok ücretsiz hatta ücretli uygulama kurulumu sırasında gelen araç çubukları dikkate almamış olmanız muhtemel. Örneğin, Java güncellemesi yaparken kurulum sırasında Yahoo Toolbar ile ilgili seçeneği kaldırmadığınız takdirde tarayıcınızda beklemediğiniz şekilde Yahoo araç çubuğu ile karşılaşabilirsiniz. Bu konuda söyleyebileceğimiz tek bir şey var . Geliştiriciler kötü ! hemde çok kötü.

Soru: QuickTime'ı bilgisayarımdan nasıl kaldırabilirim? Kaldırmam gerekir mi?

Cevap: Apple tarafından geliştirilen QuickTime fotoğraf ve videoları görüntüleyen, müzik çalabilen ve farklı multimedya özellikleri bulunan bir uygulama. QuickTime tek başına kurulabilen bir uygulama olmasına karşın daha çok kullanıcıların bilgisayarına iTunes kurulumu sırasında sinsi bir şekilde kuruluyor. Peki ama gerçekten QuickTime uygulamasına ihtiyacınız var mı? Eğer iPod, iPad veya iPhone sahibi iseniz iTunes'a ve dolayısıyla QuickTime'a ihtiyacınız var. Film fragmanlarını ve QuickTime ile uyumlu diğer video dosyalarını tarayıcınızda izlemek için QuickTime kullanmanız gerekiyor. Size tavsiyemiz çok özel bir nedeniniz olmadığı takdirde QuickTime'ı kendi haline bırakmanız.

Soru: Bilgisayarımda Microsoft Word olmasına rağmen arkadaşımın gönderdiği .docx formatındaki dosyaları neden açamıyorum?

Cevap: Office 2007 ile birlikte Microsoft Office Open XML format olarak bilinen yeni .docx formatını eski .doc formatına tercih etmeye başladı. Eğer Word 2003 ya da. daha önceki Microsoft Office sürümlerinden birisini kullanıyorsanız pek çok kişi gibi bu tür problemlerle karşılaşmış olmanız oldukça doğal. Bu problemi çözmek için desteğe ihtiyacınız var. Excel dosya formatı olan .xls, .xlsx olarak; PowerPoint dosya formatı olan .ppt, .pptx olarak değişmiş durumda. Bu problemi çözmek için Word, Excel, PowerPoint 2007 için yayınlanan Microsoft Office Uyumluluk paketine ihtiyacınız var. Microsoft' un destek sayfasından edilebileceğiniz eklenti ile eski Office sürümlerinde yeni Office sürümlerinde oluşturulan dosyaları sorunsuz şekilde açabilirsiniz. Office 2000, XP ve 2003 için geliştirilen eklenti ile oluşturduğunuz dosyaları yeni Office dosya formatı olarak sorunsuz şekilde kaydedebilmeniz de mümkün. Kısacası bu sorunun çözümü için ihtiyacınız olan tek şey Microsoft Office uygulamasının son güncelleştirmelerine sahip olmak.


Soru: Windows bazı dosyaları silmeme neden izin vermiyor?

Cevap: Bu başınızı ellerinizin arasına alarak "Gerçekten mi? Gerçekten mi Windows? Neden böyle yapıyorsun?" diye hıçkırarak ağlatabilecek bir durum mu? Değil tabii ki. Nihayetinde dosya silme işlemi beyin ameliyatı gibi karmaşık bir işlem değil. Böyle bir durumun yaşanması genelde sizin lehinizedir. Windows herhangi bir dosyaya bir uygulama tarafından erişildiğinde veya dosya kullanımda iken dosyayı silmez. Siz her ne kadar dosyayı kullanmadığınızı düşünseniz de arka planda çalışan bazı uygulamalar silmek istediğiniz dosyayı kullanıyor olabilir. Defalarca denemenize rağmen silmek istediğiniz dosyayı silemiyorsanız ve bu problemin nedenini bilmiyorsanız en iyi çözüm bilgisayarınızı yeniden başlattıktan sonra dosyayı silmeyi denemektir.

Soru: Bazı programlar kaldırdıktan sonra neden geride dosya ve klasör bırakıyor? Uygulamaları bilgisayarımdan tam olarak kaldıramıyor muyum?

Cevap: Kaldırdığınız programa ait dosyaların, klasörlerin ve hatta Başlat menüsü girişlerinin geride kalması genelde rastlanan bir durum. Bu problemi çözmek için programın yanında programla ilgili her türlü bileşeni kaldıran program kaldırma uygulamalarından birisini kullanmanız gerekir. IObit Uninstaller bu konuda kullanabileceğiniz araçlardan birisi olan kaldırmak istediğiniz uygulamaya ait Kayıt Defteri girdilerini, dosya ve klasörleri, kısayolları tamamıyla siliyor. 

Soru: Aygıtlarımı "Donanımı Güvenle Kaldır ve Medyayı Çıkar" Seçeneğiyle kaldırmam önemli mi? 
Cevap: Evet. Eğer hafıza kartınıza, USB harici sabit diskinize, flash belleğinize dosya yazarken veya bu ortamlardan dosya okunurken aygıtınızı bilgisayarınızdan ayırınız hem bilgisayarınızda hem de medyanızda problemi dosyalar oluşmasına neden olabilir. Bu konuda bilgisayarınızdaki programları kontrol etmek zor olduğun¬dan dolayı bilgisayarınızın ve medyanızın zarar görmemesi bakımından Donanımı Güvenle Kaldır seçeneğini kullanmalısınız Sistem tepsisinde bulunan seçenek ile kaldırmak istediğiniz medyayı seçerek en iyi şekilde aygıtınızı bilgisayarınızdan ayırabilirsiniz. Eğer sistem tepsisinde bu ikonu görmüyorsanız Bilgisayarım simgesine sağ tıklayıp Özellikler bölümünden Aygıt Yöneticisi'nde aygıtınıza ait seçeneği bulup kaldır seçeneğiyle bilgisayarınızdan güvenle kaldırabilirsiniz.


Soru: Adobe ve Java Güncellemeleri neden çok sık oluyor? Güncellemelerin yapılmasına izin vermeli miyim? 
Cevap: Kötü niyetli kişilerin Adobe Reader (POF dosyaları aracılığıyla) ve Oracle Java (web uygulamaların kullanılan bir platform) kullanıcıları hedef aldığı saldırılara son zamanlarda sık şekilde rastlamaya başladık. Söz konusu uygulamaların güncelleştirmeleri performans ve kararlılığı beraberinde getirmesinin ötesinde güvenlik açıklarının önlenmesi açısından da son derece önemli. Bu nedenle güncelleştirmeleri ihmal etmemelisiniz. Eğer bu konudan fazlasıyla şikayetçi iseniz Foxit Reader, Nitfo POF veya Nuance POF Reader gibi alternatif POF okuyucu uygulamalarını kullanabilirsiniz. Java güncellemesi konusunda da araç çubuğuna dikkat etmeniz gerektiğini hatırlatalım. 


Soru: Windows işletim sisteminde Yapışkan Tuşlar ne anlama gelmektedir? Kullanmam gerekir mi? Nasıl kullanabilirim? 
Cevap: Eğer [shift] tuşuna beş defadan fazla basmış iseniz Windows' un yapışkan tuşlar özelliğiyle ilgili bir bildirim alırsınız. Yapışkan tuşlar özelliği özel ihtiyaçları olan kullanıcılar için klavye işlevlerini erişimi daha kolay hale getirmek Windows Gezinme Penceresi'ni [windows] ve [E] tuşunu, kopyala fonksiyonunu [ctrl-C] kombinasyonunu, Geri al için [ctrl-Z] fonksiyonunu kullanmanız gerekir. Yapışkan tuşları kullanıyorsanız aynı anda iki tuşa basmanız gerekmez. [alt], [ctrl], [shift] veya [windows] tuşuna basılı tutmak yerine tek bir kez basarak kullanmak istediğiniz kısayolun diğer tuşuna basabilirsiniz.

0 yorum:

Copyright © 2012 Incelemedia | Teknoloji ve Medya Inceleme.